Nak Masuk Pasaran Baru Sebagai Late Mover

Adakah anda sedang memikir untuk memasuki pasaran baru? Walaupun ia mungkin kelihatan seperti menjadi first mover adalah strategi terbaik, terdapat beberapa sebab mengapa menjadi late mover sebenarnya adalah pilihan yang lebih baik. Dalam artikel ini, kita akan bincangkan kenapa menjadi late mover (hampir) selalu lebih baik daripada menjadi first mover.

Anda pasti sudah tahu, first mover adalah kegemaran ramai pemilik business kerana mereka mahu menjadi syarikat pertama dalam pasaran walaupun menghadapi cabaran, risiko dan kos tinggi. Malangnya tidak semua syarikat berjaya bergerak sebagai first mover, malahan kebanyakkan syarikat lebih berjaya apabila memasuki pasaran dengan lebih lambat sebagai late mover kerana sebab-sebab berikut:

1. Mengelak Kos dan Risiko Tinggi 

Kos kemasukan pasaran yang tinggi

Kos kemasukan yang tinggi, risiko kegagalan dan ketidakpastian adalah beberapa cabaran yang boleh dielakkan oleh anda jika lewat masuk pasaran. Dengan memasuki pasaran selepas first mover, anda memperoleh kelebihan dari segi kewangan dan penyelidikan. Anda boleh melakukan strategi yang telah diambil first mover tanpa risiko dan mencipta operasi yang lebih cekap dan kos efektif yang memberikan nilai kepada pelanggan.

Contoh: Kos kemasukan seperti mengadakan persidangan untuk memperkenalkan teknologi/servis yang baharu yang tiada siapa tahu. First mover  kena membuktikan teknologi/servis tersebut selamat, mendidik pengguna dan memberi prototaip kepada pelawat. Tak lupa juga, pasaran baru bermakna business masih mencari pelanggan kerana tiada demand lagi.

2. Belajar daripada Kesilapan Syarikat Pertama

Apa lagi bagus dari belajar dari kesilapan sendiri? Belajar dari kesilapan orang lain

First mover sering menghadapi masalah dan membuat kesilapan yang boleh dipelajari oleh late mover. Late mover boleh mengkaji pasaran dan tindakan yang diambil first mover lalu menyesuaikan strategi dengan sewajarnya. Dengan itu, dapat mengelakkan perangkap yang dihadapi oleh first mover dan membuat keputusan yang lebih bijak dan termaklum.

Contoh: Foldable Smartphone – selama 3 generasi foldable smartphone mempunyai banyak masalah daripada keutuhan produk dan harga yang mahal membuatkan ia tak berbaloi. Pertama diperkenalkan pada 2018, FlexPai oleh Royale dari Cina mendapat banyak masalah, tetapi pada 2020 teknologi foldable smartphone ini baru sahaja stabil dan walaupun produk generasi pertama mereka gagal dua syarikat ini akhirnya berjaya dalam pasaran ini, Samsung dan Huawei.

3. Infrastruktur dan Teknologi Telah Diwujudkan

Pengualaran produk tak dapat dilakukan tanpa kilang

Late mover boleh memanfaatkan infrastruktur dan teknologi yang telah didirikan oleh first mover. First mover sering melabur banyak dalam infrastruktur dan teknologi yang baru, menelan kos yang banyak. Skala ekonomi, rantaian bekalan dan logistik, adalah antaranya. Anda sebagai late mover dapat memanfaatkan infrastruktur dan teknologi yang telah terbina. Tambahan pula, bila lambat sudah ada banyak alternatif, boleh dapatkan barang dengan pelbagai peringkat harga.

Contoh: Tesla baru sahaja berlabur di Malaysia untuk mewujudkan kilang pengeluaran kereta mereka, walaupun pelan asal Elon Musk sebenarnya ingin melabur di Indonesia. Jadi kenapa bertukar memilih Malaysia? Jawapannya, infrastruktur dan teknologi. Malaysia merupakan pengeksport semikonduktor dan litar berpadu (IC) terbesar keenam di dunia, dan merupakan negara yang tech savvy. Tesla sangat memerlukan infrastruktur dan kepakaran di negara kita.

4. Mengisi Kekosongan daripada Pesaing

Masuk dalam pasaran melalui kekosangan pasaran

Late mover boleh memperoleh kelebihan daya saing dengan menawarkan produk atau perkhidmatan yang berlainan dari pesaing. Anda boleh mengkaji pasaran dan mengenal pasti jurang dalam pasaran yang tidak diisi oleh first mover. Dengan mencipta alternatif yang unik, anda boleh membezakan diri anda daripada first mover dan menarik pelanggan yang mencari sesuatu yang baharu dan berbeza.

Contoh: Strategi Lautan Biru Kebangsaan – menekankan strategi business yang bersaing bukan secara langsung. Dengan membezakan produk sendiri dengan produk pesaing dapat mengelak business dari bersaing untuk pelanggan yang sama, misalnya membesarkan pasaran dan bukannya menjadikan pasaran tepu.

.

Kesimpulannya, walaupun first mover mempunyai kelebihannya, menjadi late mover merupakan pilihan yang lebih baik. Late mover boleh belajar daripada kesilapan first mover, memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang pasaran dan pelanggan, memanfaatkan infrastruktur dan teknologi yang mantap, memperoleh kelebihan daya saing dengan menawarkan produk atau perkhidmatan yang berbeza, dan mengelakkan kos dan risiko tinggi yang berkaitan dengan menjadi first mover. Dengan berbuat demikian, late mover boleh mencipta operasi yang lebih cekap dan kos efektif yang memberikan nilai kepada pelanggan.

Jika anda sedang mempertimbangkan untuk memasuki pasaran baharu, adalah penting untuk menimbang kebaikan dan keburukan menjadi first mover berbanding late mover. Dengan strategi dan pelaksanaan yang betul, menjadi late mover boleh membawa kepada kejayaan dan pertumbuhan dalam pasaran baharu.


Agensi pemasaran profesional seperti kami, Modachi boleh membantu anda menjalankan penyelidikan pasaran dan analisis pesaing, mengenal pasti keperluan dan tingkah laku pelanggan serta mencipta cadangan nilai unik yang membezakan anda daripada persaingan.