Aset Pemasaran, Pengetahuan Asas Pemilik Bisnes Perlu Tahu

Di mana maklumat sentiasa disebar pesat tanpa sebarang kos, pemasar zaman sekarang kemungkinan sudah terlupa pengetahuan asas tentang aset pemasaran. Menjadikan bisnes anda terbantut hasil dari bergantung pada internet dan media sosial. Jadi apa kata anda mengambil sedikit masa untuk refresh semula pengetahuan anda untuk pengurusan aset pemarasan yang lebih cekap.

Apakah aset pemasaran?

Aset pemasaran merujuk kepada pelbagai sumber yang digunakan oleh sesebuah bisnes untuk memberikan pengetahuan dan mempromosikan produk, perkhidmatan, atau jenama. Aset-aset ini boleh berbentuk bahan fizikal seperti brosur atau kandungan digital seperti kandungan web. Pilihan aset pemasaran yang berkesan ditentukan oleh misi syarikat, strategi pemasaran, dan audiens sasaran.

Jenis-jenis aset pemasaran

Folder aset

Pasukan pemasaran menggunakan pelbagai jenis aset pemasaran untuk pelbagai tujuan:

Aset pemasaran dalaman

Aset pemasaran dalaman direka untuk mengedukasi pekerja syarikat mengenai produk atau inisiatif baru. Objektif utama aset pemasaran dalaman adalah untuk mempersiapkan pekerja dengan pengetahuan yang mencukupi untuk menjelaskan dan menjual produk kepada pelanggan. Selain itu, pemasaran dalaman juga mengundang perkongsian maklumat di kalangan pekerja, yang meningkatkan pengiklanan berdasarkan word-of-mouth dan kesedaran jenama.

Aset pemasaran luaran

Aset pemasaran luaran memberi tumpuan kepada pelanggan dan bakal pelanggan. Aset-aset ini dibentuk berdasarkan kajian pasaran dan usaha pemasaran yang bersepadu untuk menyentuh hati pengguna dan memotivasikan mereka untuk mengambil tindakan, seperti menghubungi syarikat, melawat laman web, atau membuat pembelian.

Pemasaran masuk vs. pemasaran keluaran

Inbound marketing Vs. Outbound Marketing

Tingkat minat dan tindakan pengguna

Pemasar profesional menggunakan aset pemasaran yang berbeza berdasarkan audiens sasaran.

Strategi pemasaran termasuk ‘bertumpu’ kepada audiens sasaran yang sedang mencari produk atau perkhidmatan yang serupa dengan yang anda tawarkan. Pelanggan ini biasanya sedang melakukan penyelidikan dan mempunyai niat untuk membuat pembelian.

Di sisi lain, strategi pemasaran keluaran bertujuan untuk ‘menjangkau’ audiens sasaran tanpa mengira sama ada mereka sedang mencari produk anda.

Kitar hayat aset pemasaran

Kitaran yang akan dibincangkan

Aset pemasaran melalui beberapa peringkat pembangunan, termasuk:

Penciptaan: Peringkat penciptaan melibatkan pemikiran idea, memilih konsep, mencipta draf, dan melakukan suntingan yang diperlukan.

Kelulusan: Peringkat kelulusan melibatkan mendapatkan kelulusan pengurusan untuk aset-aset yang telah dibangunkan.

Pengedaran: Setelah diluluskan, aset-aset diedarkan melalui saluran pemasaran yang sesuai, seperti mel, e-mel, atau media sosial.

Pengurusan: Sangat penting untuk menyimpan, menjaga keselamatan, dan mengekalkan aset-aset untuk memastikan kemudahan akses bagi pengguna.


Semoga dengan perkongsian ini anda sudah bersedia untuk merevolusikan tektik permasaran anda ke tahap yang lebih tinggi dengan membaca tentang pemasaran di bawah: