Apakah itu Perhubungan Awam & Kepentingannya Untuk Perniagaan?

Anda sudah mempunyai produk yang cukup hebat, dan pasti perkhidmatan tersebut bukan untuk dicemuh. Mungkin anda juga mempunyai kedai fizikal dan dalam talian.

Setiap hari, pemikiran yang sama muncul di kepala: “Apa yang boleh dilakukan untuk mengembangkan perniagaan dengan lebih baik lagi?” 

Fikiran pertama yang terlintas mungkin pemasaran digital. Namun, mengapa berpuas hati dengan peningkatan kesedaran jangka pendek, apabila boleh memilih sesuatu yang membantu membina hubungan perniagaan jangka panjang dan kesetiaan pelanggan secara percuma?

Temui Perhubungan Awam (Public Relations), atau PR. 

Apakah Perhubungan Awam?

PR membantu jenama anda menemui lebih ramai khalayak.

Secara ringkasnya, PR adalah mengenai jangkauan berterusan kepada media, khalayak sasaran, bakal pelabur, dan masyarakat yang lebih luas.

Ia menarik perhatian mereka kepada anda di antara lautan jenama di pasaran — menggunakan platform media yang boleh dipercayai dan mantap. Sama ada ia mengumumkan produk atau perkongsian terbaru, PR meyakinkan media bahawa perniagaan layak mendapat tempat dalam berita. 

Sekarang setelah tahu apa itu Perhubungan Awam, mengapa ia amat berguna untuk perniagaan kecil?

3 Sebab Utama Perhubungan Awam Penting Untuk Perniagaan

1. Meningkatkan Kesedaran Untuk Jenama Pelanggan

Dalam perniagaan, jika orang tidak bercakap tentang anda, seolah-olah tidak wujud!

Dengan begitu banyak perniagaan yang bersaing untuk mendapatkan perhatian dan belanjawan pemasaran yang terhad, mungkin sukar untuk menonjol dan menyerlahkan jenama perniagaan oleh khalayak sasaran , terutamanya jika merupakan sebuah perniagaan kecil.

Strategi perhubungan awam yang diatur dengan baik boleh menjadi kunci untuk reputasi perniagaan terus meningkat kerana ia memberi ruang dalam media — yang dibaca oleh beribu-ribu pembaca, pendengar dan penonton!

PR menyampaikan mesej kepada semua orang, yang bukan sahaja bakal pelanggan, tetapi juga boleh menjadi pelabur atau pemegang kepentingan industri utama.

Semakin banyak mereka mendengar tentang syarikat dalam media yang mereka gunakan, semakin besar kemungkinan mereka akan lebih fokus kepada perniagaan anda! Buzz dan minat ini boleh membawa kepada peningkatan pengiktirafan jenama, kesetiaan pelanggan dan pertumbuhan perniagaan. 

2. Membina Kepercayaan Dan Mewujudkan Kredibiliti

Tugas agensi PR adalah membantu memudahkan sesebuah organisasi untuk lebih menonjol.

Masyarakat terdedah kepada beribu-ribu jenama setiap hari. Dalam ruang yang luas ini, dengan beribu-ribu pilihan untuk dipilih di hujung jari, bagaimanakah jenama perniagaan yang masih baru boleh menonjol daripada perniagaan lain?

Kredibiliti.

Pelanggan mahukan jenama yang telus dan boleh dipercayai dengan reputasi positif, dan PR boleh membantu membina kepercayaan itu. Apa sebenarnya yang kita maksudkan dengan itu? Fikirkan kali terakhir anda membaca majalah.

Kemungkinannya, masih teringat akan jenama, pengasas atau usahawan tertentu. Tetapi adakah masih ingat mana-mana iklan yang telah lihat?

Itulah kuasa PR in action!

Perniagaan akan ditonjolkan oleh pihak ketiga yang sudah dianggap boleh dipercayai dalam perniagaan, sama ada wartawan atau media yang dikenali.

Yang paling penting, perniagaan mendapat ruang media yang sangat dikehendaki dan liputan berkualiti yang sangat mengagumkan untuk kredibiliti dan kesahihan perniagaan di mata orang ramai.

3. Meningkatkan Reputasi Jenama Dan Mengendalikan Pengurusan Krisis

Accidents berlaku. Masalah timbul.

Pelanggaran data, kontroversi eksekutif, pelanggan yang tidak berpuas hati — perniagaan tidak boleh dilindungi sepenuhnya daripada kemungkinan peristiwa negatif yang boleh menjejaskan hubungan dengan pelanggan anda.

Dalam realiti dan pasca era digital ini, hanya memerlukan satu ulasan negatif atau siaran tular untuk merosakkan semuanya. 

Perhubungan awam membantu meredakan keadaan itu dan mengambil bahagian selepas itu.

Kesimpulannya, Perhubungan Awam (PR) memainkan peranan penting dalam membentuk persepsi orang ramai terhadap perniagaan, produknya, dan nilai yang dibawa. Dengan menguruskan komunikasi dengan pelbagai pihak berkepentingan secara berkesan, termasuk pelanggan, pelabur, dan media, PR membantu perniagaan membina kepercayaan, kredibiliti dan reputasi yang positif. Melalui strategic brand storytelling, pengurusan krisis, perhubungan media dan penglibatan komuniti, PR meningkatkan brand awareness dan memupuk hubungan jangka panjang dengan khalayak utama. Dalam lanskap yang kompetitif ini, melabur dalam strategi PR yang mantap bukan sahaja bermanfaat tetapi penting untuk perniagaan yang bertujuan untuk berkembang maju dan berjaya dalam industri.

Hubungi Modachi untuk mendapatkan khidmat PR yang berpotensi menonjolkan jenama anda.